Brands & Stories slaví 15 let na trhu.

Výstava Vojtěcha Kubašty v Galerii Mánes

Pokud máte zájem o umění, které spojuje dědictví minulosti s neotřelým moderním přístupem, neměli byste si nechat ujít zcela mimořádnou a unikátní premiéru výstavy, kterou hostí prestižní galerie Mánes v samém srdci Prahy. Tato výstava představuje dílo celosvětově uznávaného tvůrce prostorových knížek a betlémů, Vojtěcha Kubašty. Událost, která slibuje, že zaujme návštěvníky všech věkových kategorií a zájmů, a to díky své jedinečné kombinaci umělecké kreativity a technické preciznosti, se uskuteční od 1.12.2024 do 15.1.2025.

Vojtěch Kubašta, jehož jméno rezonuje nejen v České republice, ale i daleko za jejími hranicemi. Jeho nadání pro vytváření prostorových knížek a betlémů nemá obdoby a jeho díla se nacházejí ve sbírkách po celém světě. Kubašta dokázal spojit své technické dovednosti architekta s uměleckým talentem, čímž vytvořil díla, která překračují hranice běžného vnímání papíru jako média.

Vojtěch Kubašta ilustroval a vytvořil více než 200 pop-up knih vydaných téměř ve 40 světových jazycích. Mezi jeho nejslavnější „hýbačky“, jak svým pohyblivým obrázkům sám říkal, patří pohádky jako Popelka, Sněhurka, Červená Karkulka, Perníková chaloupka nebo Tři malá prasátka. Každá z jeho knih je plná detailů a překvapivých momentů, kdy se obrázky před očima proměňují v souvislostech s příběhem, což fascinuje děti i dospělé na celém světě.

Kubašta byl jedním z mála českých umělců, jehož tvorba měla obrovský mezinárodní úspěch. Jeho papírová magie uhranula i Walta Disneyho, který následně Kubaštu pověřil, aby (ač anonymně) vytvořil trojrozměrné knižní verze jeho filmů – například Bambiho, Knihu džunglí, Mickey Mouse nebo 101 dalmatinů.

Výjimečnost této výstavy spočívá především v tom, že návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vidět původní prostorové knížky Vojtěcha Kubašty ve zcela novém světle. Tyto knížky, které samy o sobě představují úžasný příklad mistrovského řemesla a umělecké invence, budou navíc rozpohybovány.

Představte si, jak před vámi ožívají stránky a ilustrace, jak se postavy a krajiny začínají pohybovat jako v kouzelném filmu, a to vše v reálném čase a prostoru, což umocňuje pocit přítomnosti a účasti na něčem skutečně mimořádném. Prostorové uspořádání výstavy umožní návštěvníkům prozkoumat každé dílo z různých úhlů, což přidává k interaktivnímu zážitku a umožňuje hlubší porozumění mistrovské práci s papírem. Na výstavě se můžete těšit na obrovskou škálu děl, která demonstrují Kubaštův neuvěřitelný záběr. Od klasických betlémů, které ožívají před očima diváků, přes kreativní prostorové knihy plné detailů, které vtahují čtenáře do příběhu, až po unikátní experimentální díla, která přesahují hranice tradičního chápání knihy a ilustrace.

Pro každého, kdo se zajímá o umění, design, architekturu, nebo pro rodiny s dětmi, které chtějí zažít něco opravdu jedinečného, je tato výstava v Mánesu neodolatelnou nabídkou. Nechte se unést kouzlem a bohatstvím Kubaštovy tvorby, která oslavuje lidskou kreativitu a neomezené možnosti uměleckého vyjádření. Výstava je otevřena široké veřejnosti a poskytuje nejen možnost obdivovat Kubaštova díla, ale také se zúčastnit doprovodných programů, které zahrnují workshopy, přednášky a komentované prohlídky. Tyto aktivity obohatí váš zážitek a poskytnou hlubší vhled do procesu vytváření prostorových knížek a betlémů.

Chcete se vrátit nazpět do dětství? Přijďte do nejkrásnější výstavní síně v České Republice do Mánesu. Výstava bude otevřena denně od 1.12.2024 do 15.1.2025. Již nyní je možné si zakoupit vstupenky na síti Ticketportal. Více na www.kubasta.art.

Vojtěch Kubašta

Světově uznávaný malíř, grafik, ilustrátor a tvůrce prostorových knih a betlémů Vojtěch Kubašta (1914 – 1992) se narodil se Vídni, tvůrčí zájem o betlémy měl od 12 let Již od 40. let tvořil Vojtěch Kubašta pro více jak 10 největších nakladatelů. Nejdříve to byly ilustrace do knih a reklama pro největší tehdejší výrobní společnosti, především pro českobudějovický KOH-I-NOOR HARDTMUTH, kde byl Vojtěch Kubašta hlavním reklamním grafikem. Později začaly vznikat jeho první prostorové betlémy a dětské knížky. V dnešní terminologii 3D knihy neboli PopUp se staly pak autorovou celoživotní náplní. Vojtěch Kubašta ilustroval několik set titulů klasických prostorových knih, v různých kompilacích pak přes 150 prostorových pohyblivých knih, desítky betlémů, prostorové a ploché pohlednice nebo omalovánky. Vytvořil ale i nezapomenutelné grafické listy, které jsou dnes sběratelsky vyhledávané, stejně tak jako všechny původní, dobové vydání jeho publikací.

Pro další informace prosím kontaktujte:

Double-U PR, s. r. o.
www.double-u.cz

Adéla Krpatová 
PR Consultant
E-mail: adela.krpatova@double-u.cz
Tel.: +420 739 496 293