Pivovar proslavený zdánlivě nekonečným portfoliem piv

Pokud je řemeslné pivo něco, co si rádi dopřáváte, pravděpodobně vám není jméno pivovaru Zichovec cizí. Tento pivovar sídlící v Lounech totiž aktuálně patří mezi největší a nejrychleji rostoucí minipivovary a proslavil se hlavně přes své zdánlivě nekonečné portfolio piv – ročně je to často i daleko přes 100 různých produktů všemožných stylů, chutí, ingrediencí a inspirací ze světa. Právě diverzitě jejich piv je zasvěcený i jejich každoroční festival ZICHOVEC BEER FEST, který pojí rozmanitost pivních chutí se špičkovou gastronomií a hudební produkcí, a vy se na něj můžete těšit 14.9.2024 – druhou sobotu v září přímo v pivovarském areálu v Lounech.

Jak už jsme přiblížili, prim na festivalu hraje pivo. Nejde ale o klasický pivní festival, jak znáte z náměstí měst, kde se typicky představuje mnoho pivovarů se selekcí svých piv. Zichovec téměř celý pivovar totiž vybaví pivem svým, a to velmi nekompromisně. Těšit se můžete na více než 70 různých piv z jejich produkce. Na to, jaké je tajemství za šířkou jejich portfolia jsme se zeptali hlavního sládka Martina Urbana a Adama Humla, který se zabývá marketingem a tvorbou nových produktů.“No tajemství, tajemství je prostě hodně práce, to vám řekne asi každý, kdo něčeho vyrábí hodně. Máme hlavně dobrý tým plný lidí, kteří mají pivo na prvním místě jako zálibu a až pak jako práci. Díky tomu je tu spoustu kolegů, kteří přicházejí s novými nápady, surovinami, inspiracemi, a to nám ten proces velmi usnadňuje. A druhá věc je pak taky prostě zkušenost. Na trh jsme poslali už stovky produktů, tak už ten proces plánování, psaní receptů a realizace unikátních piv máme prostě docela zamknutý. Když uvádíte na trh často i více než jeden produkt týdně, prostě věříte intuici, svým zkušenostem a schopnostem týmu. No a funguje nám to, tak asi dobrý,” uvádí Martin Urban, který produkci pivovaru vede již bez mála dva roky, a Adam Huml doplňuje: “No a nasbírat více než 70 piv pro nás vlastně není tak těžké. Loni jsme se dostali dokonce přes 80. Částečně to pokryje naše klasická produkce, ležáky, ejly, IPA ze základní řady, kterou doplníme o desítky speciálů o novými pivy, které na festival vydáváme, třeba sérii výročních piv, festival je totiž zároveň našimi narozeninami, letos dvanácté. Významnou část tvoří i opravdu “nestárnoucí” piva jako náš barelový projekt, který je tvořen velmi silnými 14% stouty stařených v sudech po tvrdém alkoholu, nebo pak experimenty našich sládků, loni jsme měli třeba pivo s příchutí indické Butter Chicken omáčky, nebo pivo po vzoru koktejlu Whisky Sour. Fantazie se neomezuje a každý v pivovaru si může vymyslet nějakou zběsilost, která se bude čepovat. O tom ten festival taky je.”
Pivo bychom zřejmě mohli se zichoveckými řešit velmi dlouho, ale festival není jen o něm. Na sobotní zářijový den se do Loun sjede mnoho gastronomických celků, které hostům k pivu napárují rozmanitou kuchyni. To, na jaké gastronomy se můžete těšit nám přiblížila vedoucí marketingu a organizátorka festivalu Lucie Fricová: “Stejně jako u piva, i u občerstvení nám jde hlavně o kvalitu a rozmanitost, zveme tak různé kamarády, které známe z festivalů, kteří do svých restaurací berou naše pivo nebo kteří jednoduše sídlí tady v Lounech s námi. Z Prahy k nám přijedou třeba kluci a holky z Hellsmoke BBQ se svou udírnou, z Litoměřic Bistro Rezavá, kteří rádi připravují různé tapas boxy a parády do trávy. O obligátní burgery a hranolky se nám postarají lokální Cooper’s streetfood. Dále uvítáme již tradičně i pražské Big Smokers nebo pizzaře z Pizza Therapy. Klidnější sekci si pak vezmou do parády brněnští baristi z Rebelbean a po ruce budou mít i teplickou pekárnu Lil Munchies se sladkými i slanými dobrotami. O hladu rozhodně nikdo nebude.”

Už se nám sbíhají sliny, ale nekončíme. Na zichoveckém BEER FESTU se totiž můžete těšit na spoustu doprovodného programu. O hudbu se postarají kapely a DJs: Movebreakers, Furt Rovně, Safecourse a Papik Brothers a DJ Friky. Hudba bývá na festivalu velmi živá, to asi abyste měli všechny ty piva, jak vytancovat. Dále nechybí ani rodinný koutek s dětskými hrami, sítotiskovou dílnou nebo naopak dospělácký koutek, kde můžete proniknout do tajů domovaření piva a naučit něco hlubšího o pivním světě. Během celého dne se na festivalu můžete účastnit prohlídek pivovaru se sládky, které bývají hlavně k večeru velmi zábavné.

Festival v Zichovci má rozhodně co nabídnout, tak neváhejte a zapište si datum do diářů!

Zichovec Beer Fest 2024 – 14.9.2024

Areál Pivovaru Zichovec, ul. 5. května 2789, Louny

https://pivovarzichovec.cz/beer-fest-2024/