Ovocňák – Čerstvé potraviny z prostředí, kde žijeme

Ovoce a zeleninu pro své produkty pěstují v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, sami si ho zpracovávají a vyrábějí z něj mošty, pyré a svačinky, které milují děti i rodiče. To je Ovocňák, značka, kterou založila rodina Kořínkových už v roce 2011 a právě teď vstupuje do své deváté sezóny.

“Naše společnost přinesla na trh automaty na čerstvé mléko, které jasně ukázaly na nekvalitu mléčných výrobků,“ vysvětluje Tomáš Kořínek ml. „S tím se nám otevřely oči i u dalších komodit a když jsme uvažovali nad tím, jak prodej v automatech ozvláštnit a rozšířit, zaměřili jsme se na produkty z českého ovoce a výsledkem byl mošt. 100% přírodní šťávu si lidstvo doma připravovalo po tisíce let, jenže moderní doba šťávu dotáhla do podoby sladké vody s konzervanty. Proto jsme se v roce 2011 vrhli na lisování ovoce a zeleniny a vznikl Ovocňák.“

Myšlenka produkovat čistý ovocný mošt tedy vznikla jako reakce na nedostatek českých kvalitních produktů. Mošty a pyré vyrábí TOKO AGRI a.s. v Rudicích u Uherského Brodu. Region Bílých Karpat, kde se moštárna nachází, je velmi charakteristický svou rozmanitostí fauny i flóry. V nejnižších polohách se nacházejí úrodné půdy pro náročné hospodářské plodiny, na jižních svazích se daří vinné révě a ovocným stromům a v nejvyšších polohách už naleznete pouze pastviny pro ovce. Nejtypičtějším ovocem pro tento kraj je švestka obecná.

Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli. Jedním ze základů zdravého života je konzumace nejen čerstvých potravin bez přidané chemie, cukrů, konzervantů či aroma, ale ideálně by měly pocházet z prostředí, kde žijeme. Na to je naše tělo zvyklé a nejlépe vstřebává potřebné vitamíny a minerály. Ovocňák se snaží zvýšit podporu českých výrobků a povědomí o nich.

Všechny produkty Ovocňáku jsou čistě přírodní, šetrně zpracované a bez chemických konzervantů. Poslední roky dokonce pochází velká část ovoce z vlastních sadů, které si rodina Kořínkových vysadila nedaleko své výroby. Co si nevypěstují sami, to odebírají od místních pěstitelů, které osobně znají. „Zpracováváme jen lokální ovoce a zeleninu protože věříme, že máme konzumovat to, co u nás vyroste a sklízí se v plné zralosti. Navíc můžeme přímo kontrolovat kvalitu surovin, které používáme,” vysvětluje filosofii Ovocňáku jeho obchodní ředitel Tomáš Kořínek mladší.

V nabídce Ovocňáku najdete tři hlavní produktové řady:
Ovocné plátky – To je svačinka, kterou budete ujídat svým dětem. Máte rádi křížaly? Pak plátky budete milovat!
Mošty – Čerstvé ovoce za studena vylisují, šetrně pasterují a ihned zabalí.
Pyré – Pro pyré se ovoce nelisuje, ale pasíruje za studena a výsledkem je hodně husté smoothie, které zasytí, osvěží a ještě zažene mlsnou.

Ovocné plátky, mošty i sladká pyré i informace o nich najdete na e-shopu Ovocňáku na adrese https://eshop.ovocnak.cz.