Budoucnost virtuální reality podle HTC

Značku HTC sledujeme již delší dobu. Naposledy jsme se věnovali příklonu výrobce k virtuální realitě a budeme v tom pokračovat. Tchajwanský výrobce totiž v dnes tolik populární oblasti neustále přináší další a další novinky.

Celý VR trh se za poslední rok výrazně posunul nejen v oblasti hardware, ale i stran softwaru. Výrobce například představil nový headset HTC Vive Cosmos, který snížil náklady na pořízení virtuální reality a usnadnil její první instalaci. Přinesl totiž zážitek virtuální reality bez potřeby základnových stanic, čímž znatelně usnadnil její použití. Celý systém sledování zařízení v místnosti se podařilo zabudovat přímo do headsetu. Cosmos se v prostoru orientoval díky využití inside-out technologie založené na šesti integrovaných kamerách, které navíc sledovaly i ovladače. Stal se tak pro jednoduchost použití a příznivější cenu velmi oblíbeným. HTC si ale pro fanoušky připravilo ještě důležitou novinku a tou je modularita celého řešení.

Již při uvedení headsetu výrobce přislíbil, že bude možné rozšiřovat a upravovat jeho schopnosti s pomocí výměnných modulů. Sliby se naplnily a postupně do prodeje přichází řada rozšíření, které například umožní profesionální práci v rozšířené realitě díky průhledovým kamerám s vysokým rozlišením a širokým zorným polem. Nechybí ani modul pro kompatibilitu se základními stanicemi, které známe z původního HTC Vive, nebo HTC Vive Pro. Právě modul pro sledování pohybu pomocí základnových stanic dal navíc vzniknout nové variantě HTC Vive Cosmos Elite, určené těm nejnáročnějším hráčům. S jeho pomocí výrobce nabídl nekompromisní tracking v kombinaci s nejvyšší kvalitou obrazu v segmentu spotřebitelských headsetů. Nechybí samozřejmě ani podpora bezdrátového adaptéru HTC Vive Wireless. V případě jiných řešení by bylo pro stávající uživatele trpkou zprávou, že výrobce přišel s novinkou, která převyšuje schopnosti jejich zařízení, ale v případě majitelů HTC Vive Cosmos tomu tak není. S modulární konstrukcí mohou svůj headset snadno vylepšit prostým dokoupením příslušeného čelního panelu.

Výměnné moduly jsou revoluční nejen z důvodu snížení nákladů na pořízení virtuální reality, ale především pro prodloužení její morální životnosti v období překotného vývoje. Navíc nabízí větší mobilitu celého zařízení. Malé společnosti například mohou aplikace a programy, ve kterých pracují, používat v kanceláři s maximální přesností externího sledování pohybu a pro prezentace mimo zázemí využít modul s kamerami. Očekávaný XR modul pak umožní prezentace a práci i s využitím rozšířené reality.
Domácí uživatelé pak budou nadšeni nejen z nových možností headsetu a z jeho bezkonkurenční všestrannosti. Výrobce jim totiž nyní nabízí přístup k obrovskému množství nejrůznějších zážitků a her prostřednictvím předplatného Infinity v obchodě Viveport, které přikládá k headsetu Cosmos Elite na 6 měsíců zdarma. Při pořízení si tedy mohou být jisti dostatkem zajímavého obsahu a díky výměnným modulům i připraveností na budoucnost. Tu má totiž virtuální realita zářnou.

Hana Kremlová, Sales Manager CZ&SK
hana_kremlova_ext@htc.com

Jan Frič, PR
jan.fric@whispr.cz