Nejbělejší tvrzený kámen na světě je z Česka. Vyrábí se v Hradci Králové

Nejbělejší tvrzený kámen světa se jmenuje Crystal Absolute White a podařilo se ho vyrobit královéhradecké společnosti Technistone. Ta v Hradci Králové působí přes 21 let a zaměstnává přes 220 pracovníků. Nejbělejší tvrzený kámen světa se prodává do 90 zemí světa a reprezentuje tak Česko na výbornou.

Nejbělejší tvrzený kámen na světě je z Česka. Vyrábí se v Hradci Králové

Bělost hradeckého tvrzeného kamene nebyla stále překonána. „Výrobek z materiálu TechniStone® je z více jak 88% složen z přírodních surovin, což ví pořád málo lidí. O čistě bílé barvě jsme přemýšleli několik let. Dlouho jsme hledali vhodnou přírodní surovinu, která by nám ho pomohla vytvořit. Samotný vývoj započal už v roce 2011 a trval 2 roky. Pracovalo na něm zhruba 10 lidí z celého našeho hradeckého týmu“, říká za tým výzkumníků společnosti Technistone Pavlína Filipovová.

Tvrzený kámen kombinuje vybrané kvalitní přírodní suroviny s nejmodernějšími technologiemi mísení a lisování. Vzniká tak produkt, který svoji odolností překonává tradiční přírodní materiály. Crystal Absolute White vznikl zejména kvůli poptávce klientů mít co nejbělejší kuchyňskou pracovní desku. Tým výzkumníků hledal především správnou a dostupnou kombinaci surovin k vytvoření toho nejvíce bílého odstínu na trhu. Cílem byl výrobek s čistě „ledově“ bílým odstínem, bez jakýchkoliv rušivých nažloutlých nebo našedlých tónů. „Vyzkoušeli jsme zhruba 40 různých surovin, než jsme nalezli tu finální a jedinečnou. Náš tým například porovnával kvalitu křemenných drtí z celého světa. Crystal Absolute White má jedinečnou a absolutně bílou barvu díky uplatnění použití speciální ultra čisté křemenné hmotě z Indie, jež svoje do té doby hlavní uplatnění nalézala v japonském elektrotechnickém průmyslu.“ říká Pavlína Filipovová.

Výroba tvrzeného kamene se dělí na dvě základní části. Přípravu polotovarové desky a její následné opracování na finální výrobek. Samotná deska vznikne o rozměrech 305 x 144 centimetrů, v tloušťkách 12, 20 a 30 milimetrů. Polotovarová deska je vyráběna kontinuálním procesem mísení, lisování a vytvrzení, kdy v rámci jedné šarže se připraví až 300 kusů desek denně. Vibrační lisování za přísného vakua trvá zhruba minutu a půl, deska je poté v polymerační peci za teploty vyšší než 100 stupňů Celsia vytvrzena. Dále se již opracovává prakticky stejně jako přírodní žula, kalibrací a leštěním speciálními diamantovými nástroji. Tyto procesy jsou opět kontinuální a probíhají výhradně pod vodou. Tím je docíleno vysokého zrcadlového lesku. Následuje pečlivá kontrola kvality, sofistikované proměření barevného odstínu a označení každého jednotlivého kusu štítkem s kódem a potiskem spodní strany.

Crystal Absolute White byl poprvé představen veřejnosti začátkem roku 2012 a stal se nejprodávanějším bílým tvrzeným kamenem na světě. Bělost českého tvrzeného kamene zatím nebyla překonána. Český výrobce TechniStone® patří mezi deset nejsilnějších světových hráčů tvrzeného kamene na světě.

Více na www.technistone.cz