Co je potřeba pro výrobu kvalitní čokolády?
Pro výrobu vysokojakostní čokolády jsou nejdůležitější surovinou kakaové boby. My jsme si vybrali ty ekvádorské, které patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě pro své výjimečné aroma a chuť. Ekvádor je také naším druhým domovem. V této zemi jsme prožili část svého dětství díky tátovi, který tam žije téměř 40 let. Vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích a my tak máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu.
K výrobě používáme pouze kakaové boby, kakaové máslo a panelu – ztuhlou šťávu z cukrové třtiny. Nápad sladit čokoládu panelou vznikl právě v naší čokoládovně. Do bílých a mléčných čokolád navíc přidáváme sušené mléko.
Jak se začal psát Váš čokoládový příběh a jaké byly začátky?
První kontejner plný kakaových produktů jsme z Ekvádoru dovezli v roce 2010. Nejdříve jsme kakaové produkty pouze přeprodávali. Naším cílem ale bylo vyrobit čokoládu z kakaových bobů, bez použití jiných rostlinných olejů než je kakaové máslo, bez přídavných látek, bílého cukru a lecitinu. Začátky byly náročné. Jsem vystudovaný strojař a s potravinářskou výrobou neměl nikdo z naší rodiny zkušenosti. Navrhl jsem stroj na výrobu čokolády (melanžér), abychom mohli testovat. Receptury na čokolády vznikaly metodou pokus omyl a dlouhodobým zkoumáním poměrů jednotlivých ingrediencí, než jsme se dopracovali k jejich konečné podobě. V roce 2013 vznikla první tabulka čokolády určená k prodeji.
Můžete nám prozradit, jaký je postup výroby Vaší čokolády?
Proces výroby u nás začíná již pečlivým přebíráním a kontrolováním kakaových bobů. Následně se kakaové boby zbaví slupek a jejich mletím vzniká kakaová hmota. Ta se vlévá do melanžéru a spolu s dalšími surovinami – panelou a případně sušeným mlékem se v něm hněte po dobu několika desítek hodin. Čokoláda se pak vloží do temperovacího stroje, vlévá se do forem a následně se chladí v lednici. Jakmile čokoláda ztuhne, vyklopí se z forem a nechá se minimálně 1 den odpočívat. Čokolády mohou být také posypané různými ingrediencemi – kávou, sušeným ovocem, levandulí, mandlemi… Vše je ruční práce. Stejně tak i balení čokolád do obalů, výroba a skládání dřevěných krabiček.
Jaké druhy čokolády vyrábíte?
V současné době vyrábíme téměř 30 druhů tabulkových čokolád. Základ tvoří tzv. „čisté“ čokolády – bílá 40%, mléčná 40% a 51%, hořká 75%, 83% a 100%. Vymýšlíme různé kombinace, ale chceme, aby vynikla především chuť samotné čokolády. V nabídce máme například čokoládu s marakujou, spirulinou, levandulí, kávou, drcenými kakaovými boby, chia semínky, s mandlemi, višněmi, sušeným
ovocem…
Kromě tabulkových čokolád vyrábíme také čokolády s reliéfem. To znamená, že je na čokoládě ručně nanesen reliéf z jiného druhu (barvy) čokolády. Tyto čokolády se hodí jako dárek k různým příležitostem. Je možné si na zakázku nechat vyrobit čokoládu s vlastním reliéfem i obalem. Vyrábíme čokolády reklamní, svatební, narozeninové…
Specializujete se pouze na koncového zákazníka? Kde je možné Vaše čokolády koupit?
Na našem e-shopu mohou objednávat jak koncoví zákazníci, tak i maloobchodní odběratelé, kteří naše výrobky prodávají ve svých prodejnách či gastro výrobci. Velmi často nás oslovují také firmy, které mají zájem o zakázkovou výrobu čokolád.
Naše čokolády a další zajímavé produkty, které dovážíme z Ekvádoru, je možné zakoupit přes náš e-shop www.cokoladovnatroubelice.cz. V červnu jsme v Troubelicích otevřeli novou kamennou prodejnu, kde si mohou zákazníci nejen nakoupit, ale také posedět u šálku ekvádorské kávy, teplé čokolády nebo kakaa. V nabídce máme i dezerty vyrobené z vlastních surovin a další drobné občerstvení. Naše výrobky je možné zakoupit i ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách po celé České republice.
Čokoládovna Troubelice
Troubelice 10
783 83 Troubelice
Telefon: +420 720 061 949
Zakázková výroba: marketing@cokoladovnatroubelice.cz
www.cokoladovnatroubelice.cz